Persoons gebonden budget

Een persoonsgebonden budget is een financiële regeling waarmee u zelf bepaalde zorg of ondersteuning inkoopt. Met een geldbedrag bepaalt u zelf wie u inhuurt voor hulp en ondersteuning thuis.

Er zijn verschillende soorten pgb’s:

  • Jeugdhulp-budget voor jeugdhulp.
  • Wmo-budget voor ondersteuning bij het huishouden en begeleiding in het dagelijks leven (ook dagbesteding en logeeropvang).
  • Zvw-budget voor wijkverpleging en intensieve kindzorg.
  • Wlz-budget voor langdurige, intensieve zorg thuis.

 

Uw eigen zorg regelen en beheren geeft u de vrijheid om het te doen op uw eigen manier. U spreekt zelf af wie u komt ondersteunen, wat er moet gebeuren en waar en wanneer diegene langs moet komen.

Hoe werkt het?

Het pgb geeft vrijheid om de zorg op uw eigen manier te organiseren. Daarvoor gelden wel enkele regels. Bijvoorbeeld welke zorg u kunt inkopen, en hoe u dat moet verantwoorden.

Met die vrijheid komen ook enkele verantwoordelijkheden. Zo moet u wel kunnen aangeven welke zorg u wil inkopen. Dit wil zeggen dat u moet kunnen verantwoorden waarom u die specifieke zorg nodig heeft.

Een pbg kan alleen worden aangevraagd als u een indicatie heeft voor zorg of ondersteuning. Het geldbedrag valt ook niet in uw eigen handen, maar zal worden gestort op de rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als u eenmaal contracten wil afsluiten met de hulpverlening naar keuze zal dit eerst moeten worden goedgekeurd, voordat het contract van kracht gaat.

 

Aanvragen

Waar u een pgb moet aanvragen verschilt van de soort zorg die u nodig heeft. Zie hiervoor: een pgb aanvragen en PGB