Toeslagen

 

 

De overheid kan een tegemoetkoming geven voor bepaalde kosten. Als u een zorgverzekering, huurhuis of kinderen heeft kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een bijdrage in uw inkomen. Deze bijdrage van de overheid heet een toeslag.

Hebt u een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan kunt u hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Zo’n bijdrage heet een toeslag.

Er zijn 4 verschillende toeslagen:

  • zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering

Een  basiszorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Hiermee dek je alle medische kosten die je misschien in de toekomst zal maken. Dit kan een simpel huisarts bezoek zijn, maar ook voor behandelingen in het ziekenhuis ben je verzekerd. Iedereen die 18 jaar en ouders is, en een zorgverzekering heeft, komt in aanmerking voor zorgtoeslag

Als u kinderen heeft zullen deze ook kosten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan eten en kleding. Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming die is bedoeld voor het levensonderhoud van uw kinderen.

Een huis huren kan erg duur zijn. Als uw inkomen te laag is om huur te kunnen betalen komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Op deze manier kunnen ook mensen met een lager inkomen dan gemiddeld in een leuk huis wonen.

Veel ouders hebben het ontzettend druk. Vaak werken zowel de moeder als de vader. Het kan zijn dat hierdoor uw kind naar de kinderopvang moet, omdat u ook moet werken. Als beide ouders een baan hebben, maar kinderopvang toch te duur is, kan u in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Dit is een bijdrage die bedoelt is voor de kosten van de kinderopvang van uw kind.

 

Op hoeveel toeslag heeft u recht

Of u recht heeft op toeslagen hangt volledig van uw inkomen af. De overheid gaat er namelijk van uit dat mensen met een hoog inkomen hun eigen kosten kunnen betalen. Toeslagen zijn bedoeld voor mensen die moeite hebben met hun kosten betalen. Hoe lager uw inkomen is, hoe meer recht u heeft op toeslagen.

Als er wordt berekend tellen wij niet alleen uw eigen inkomen mee. Ook het inkomen van een eventuele toeslagpartner wordt mee berekend.  Een toeslag partner is iemand waarmee u een relatie heeft, en samen een toeslag mee aanvraagt. Dus een echtgenoot, geregistreerde partner of de andere ouder van uw kind is de toeslagpartner.

Om een huurtoeslag te berekenen worden ook de inkomsten van de medebewoners van uw huis meegerekend.

Voor de berekening van zorgtoeslag, kindgebonden budget en huurtoeslag wordt ook uw vermogen meegerekend. Onder uw vermogen behoort uw spaargeld en eventuele schenkingen, beleggingen en vakantiehuizen. Ook vermogen in het buitenland wordt meegeteld.

Als u wilt weten hoeveel toeslag u kunt krijgen kan u op de site van de belastingdienst een  proefberekening maken.

Toeslag aanvragen en wijzigen

Als u een toeslag wilt krijgen, moet u deze zelf aanvragen met Mijn toeslagen. Alleen kindgebonden budget hoeft u meestal niet zelf aan te vragen.

U hoeft een toeslag maar 1 keer aan te vragen. Als u aan de voorwaarden blijft voldoen, krijgt u de toeslag het volgende jaar vanzelf. Lees meer hierover bij Toeslag aanvragen.

Het is belangrijk dat als er iets in uw situatie veranderd dat u dit dan aangeeft bij de belastingdienst. Als u bijvoorbeeld gaat samenwonen of gaat trouwen betekend dit dat uw toeslagen opnieuw moeten worden berekend. Op de site van de belastingdienst kun u uw wijzigingen doorgeven.